Fuld gang i 3D printerne på semester projekter

15-03-2018


Gruppen arbejder på mini-piste-maskinen i projekthallen.


De studerende, der i øjeblikket knokler med at færdiggøre deres 2. semester projekter i værkstederne, har for alvor fået øjnene op for de muligheder, som 3D printerne åbner op for. Vi tog et kig på et af projekterne.

En mini-piste-maskine, som skal præparere sneen over begrænsede områder på pisten. Maskinen spændes efter en snescooter og består – foruden af en tromle – af en fræser, der pisker sneen op. Fræseren er drevet af en benzinmotor, mens strømforsyningen til den Arduino-baserede hæve- og sænkefunktion sikres via et batteri fra en boremaskine. Se dét er et projekt, vi ikke har set før på 2. semester – og det velnok allermest innovative er, at et centralt element af konstruktionen er skabt af en 3D printer.

Kreative og innovative løsninger
”Vi besluttede at bruge et batteri fra en boremaskine. Det er nok, da vi ikke regner med at sådan en maskine skal kunne køre mere end et par timer imellem opladningerne. Men for at undgå at skære batteristikket af og ødelægge boremaskinen, var vi nødt til at tænke kreativt,” forklarer Mads Kristiansen, 2. semester-studerende og tidligere skilærer i Alpendorf.

I stedet for at ødelægge den fine Bosch-boremaskine valgte den fem mand store gruppe at tegne stikket i Inventor og simpelthen printe det ud. Stikket virker perfekt, og det mangler bare at blive monteret på maskinen, før det er klar til test.

Nul erfaring med 3D printerne
”Der var ingen af os i gruppen, der havde erfaring med 3D print før vi gik i gang. Men det er overraskende let at gå til. Man tegner sin komponent i tegneprogrammet, og så printer man det ud. Hvor svært kan det være?” spørger Rune Andersen. Foruden Mads og Rune består gruppen af Jonas Berg, Rasmus Hansen og Victor Vadsholt.

Gruppen er ikke den eneste, der i år for alvor har taget 3D printet til sig som værktøj i deres projekt. Faktisk er der noget, der tyder på, at anvendelsen af printerne snarere er reglen end undtagelse. Og det er en yderst positiv udvikling, mener studieleder Kim Elsø Jensen:

”I 2. semester-projekterne skal de studerende tænke innovativt og må meget gerne udfordre de gængse arbejdsmetoder. Det er fedt at se, når de går så meget op i det, at også vi som undervisere kommer til kort og ender med at lære noget nyt,” siger han.

Primus motor for introduktionen af 3D printerne i semesterprojekterne er fagkonsulent Kasper Schulz i samarbejde med b.la. underviserne Torben Rauff og Carsten Chlemensen. Forårets 2. semester-projekter skal være afsluttet før Påskeferien, hvorefter de udstilles i Glasburet i Navitas-atriet.

 


Den 3D-printede komponent, der er boremaskine-batteriets stik.

 

 

Kontakt en studievejleder

Er du i tvivl om noget, så er du altid velkommen til at kontakte vores studievejledere. De kan besvare alle typer spørgsmål vedr. studiet.

For spørgsmål vedr. maskinmester-uddannelsen: Lisbeth Mogensen. Tlf. 2280 2657. Mail: lmo@aams.dk.

For spørgsmål vedr. teknolog-uddannelserne: Susanne Lehmann. Tlf: 41227113. Mail: sle@aams.dk

Du er også velkommen til at kontakte
studievejledning@aams.dk eller benytte vores kontaktformular.

Ansøgning til adgangskurset skal sendes direkte til AAMS. Ansøgning til maskinmesteruddannelsen skal uploades på www.optagelse.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Vi udsender 4 nyhedsbreve om året, hvor du kan holde dig opdateret med hensyn til arrangementer og de større begivenheder på skolen.

Klik her for at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Categories
  • Nyheder