Job og karriere

Job som maskinmester

Hvad laver en maskinmester, og hvilke stillinger besætter en maskinmester typisk?

Spørgsmålene er svære at svare entydigt på, fordi uddannelsen giver adgang til et væld af forskellige jobtyper, titler og brancher. I Danmark er maskinmestre at finde i alle landets væsentligste funktioner. De leder, udvikler og drifter de energisystemer og tekniske anlæg, som vores samfund bygger på. Fx systemer og anlæg indenfor el, vand og varme.

Maskinmesteren er lederen, den driftsansvarlige, rådgiveren eller projektansvarlige i tekniske projekter i større produktions- og industrivirksomheder, på kraftværker, rensningsanlæg og i energiforsyningsselskaber. Dertil finder du også maskinmestre offshore (til søs), der arbejder med blandt andet vind-, olie- og gasproduktion.

Mere end teknik og maskiner

Maskinmesteren er til stede der, hvor energien produceres, omsættes og transporteres, for energien er en afgørende del af maskinmesterens DNA. Når snakken falder på grøn omstilling og bæredygtig energi, er maskinmesteren en væsentlig aktør, fordi maskinmesteren hele tiden arbejder på at gøre tingene mere effektive og energioptimerende. Mange maskinmestre arbejder fx i vindmølleindustrien eller på biogasanlæg.

I 2050 skal Danmark være uafhængig af kul, gas og olie, og vores energisystem skal omstilles til vedvarende energi som sol, vind og bølger. Derfor vil den grønne omstilling i fremtiden fylde endnu mere i maskinmesterens job. Allerede i dag klinger næsten alle maskinmester-stillinger på vedvarende energi, miljø og den grønne omstilling

Som maskinmester er du mere end “bare god til det der med maskiner”. Maskiner og teknik er omdrejningspunktet, men maskinmesteren med de svensknøglen og de olieindsmurte hænder i bunden af et skib er efterhånden en minoritet. Majoriteten af maskinmestre i dag går i skjorte, har en kontorplads og bruger mails og mobiltelefon som det foretrukne værktøj.

Maskinmesteren er uddannet til at lede, få forskellige fagligheder til at spille sammen og finde på konkrete løsninger i samarbejde med andre. Selvfølgelig indenfor en teknisk kontekst. Maskinmesteren har evnerne til at samarbejde, skabe relationer, analysere og være forandringsparat, og det er evner, der ifølge World Economic Forums rapport om fremtidens jobs og kompetencer efterspørges på arbejdsmarkedet i fremtiden.


Forskellige muligheder 

Flertallet af maskinmestre har stillinger med personaleansvar som mellemledere eller chefer. Ofte findes der maskinmestre bag titler, såsom;

  • salgsingeniør
  • energikonsulent
  • miljøkonsulent
  • green engineer
  • teknisk leder
  • driftschef

Der er også mange maskinmestre, der beskæftiger sig med projektering, tilsyn og kontrol. 80 % af alle maskinmestre arbejder på land, og de resterende 20 % arbejder offshore og på handelsskibe, passagerskibe og ved søværnet.

Om det er i udlandet eller i Danmark er mere eller mindre op til dig selv. Generelt har maskinmestre gode beskæftigelsesmuligheder, og ledigheden er lav.

Søger du et arbejde som maskinmester? Vi har her givet to bud på, hvor du kan finde job som maskinmester.

Gå til Maskinmestrenes Forenings Jobbank – klik her!

Gå til maskinmesterjob.dk – klik her!

Maskinmestrenes Forening på nettet

Læs nyheder fra branchen, se aktiviteter og tjek ledige jobs på MMF’s hjemmeside.

Kontakt en studievejleder

For spørgsmål vedr. maskinmester-uddannelsen: Lisbeth Mogensen. Tlf. 2280 2657. Mail: lmo@aams.dk.

For spørgsmål vedr. teknolog-uddannelserne: Susanne Lehmann. Tlf: 41227113. Mail: sle@aams.dk

Du er også velkommen til at kontakte
studievejledning@aams.dk

Kommende events

Infoaften, 26. maj