Maskinmestrene i den grønne fremtid

06-12-2018


Martin Raaby Skou, adm. direktør i EnergySolution, har gjort karriere i energioptimering.

 

Maskinmestrene er folkene bagved det hele. De har været der hele tiden – fra kulkraften over de fossile brændstoffer og til nye, højteknologiske energiformer. Maskinmestrene er til stede der, hvor energien produceres, omsættes og transporteres, for energien er en afgørende del af maskinmestrenes DNA – og deres rolle i Den Grønne Omstilling er uomtvistelig vigtig.

Fordommene står i kø og falder over hinanden, når mange mennesker hører ordet maskinmester. De færreste associerer det vel med noget decideret negativt, men langt de fleste har alligevel fat i den gale ende. Man kan næsten se tankeboblen med billedet af den olieindsmurte sømand i bunden af sit skib, langt ude på havet, eller er han i virkeligheden en slags udvidet smed? Under ingen omstændigheder forestiller man sig fremtidens internationale tekniske leder. Eller en grøn miljømager. En klimaforkæmper, hvabehar? Nej, nej nej …

Sådan siger Lars Hansen, lektor på Aarhus Maskinmesterskole og næstformand i Maskinmestrenes Forening. Han hejser nu flaget for at støve titlen af og bringe nye billeder frem i hovederne på danskerne og problematiserer, at de fleste studerende på maskinmesterskolen ofte allerede har en maskinmester i deres netværk, før de søger ind. De teknisk interesserede unge, som sagtens kunne have læst til maskinmester, men som er fyldt med fordomme, vælger i stedet at en ingeniør-uddannelse.

Krumtap i den grønne omstilling
Derfor har Lars Hansen brug for at tage fat i den stereotype forestilling om maskinmesteren og gøre op med sømandsromantikken. I stedet kobler han maskinmesteren direkte ind i den grønne omstilling som en afgørende krumtap i mange store virksomheder og rederier.

“Vi ser, at ude i de store virksomheder, er det ofte maskinmestrene, der sidder med fingeren på klimaaftrækkeren, og hvis de får lov, kan de ofte gøre rigtig meget,” forklarer Lars Hansen om sin pointe med maskinmestrenes rolle.

Produktionsoptimering som en karrierevej
Og netop det, at maskinmesteren vitterlig spiller en vigtig rolle i f.eks. virksomhedernes mulighed er for at blive grønnere, er en kongstanke, som deles af Martin Raaby Skou, administrerende direktør og stifter af virksomheden EnergySolution i Tilst ved Aarhus.

Foruden sin titel som administrerende direktør, er Martin Raaby Skou maskinmester fra AAMS, og hos EnergySolution bruges maskinmestrene aktivt som de generalister, de er:

“Det er de færreste maskiner ude i produktionerne, der er bygget med henblik på optimal udnyttelse af energi. Så en virksomhed vil ofte have behov for af at optimere deres produktionsapparat, og her er maskinmesteren god – han kan skille emnet ad og han kan regne, omprogrammere styringen og udfordre konstruktørens oprindelige tanker. På den måde har han en fod i begge lejre: Hos praktikeren og hos teoretikeren,” fortæller han.

Masser af muligheder for energioptimering
Mange af Martins gamle klassekammerater fra maskinmesterskolen er i dag i vindmøllebranchen, og det er et godt eksempel på et felt, der stadig genererer masser af grønne maskinmesterjobs. Men også inden for optimering er der mulighed for endnu flere grønne fingre:

“Der er rigtig mange opgaver derude i forbindelse med energioptimering. Mange af dem, vi møder på direktionsgangene i virksomhederne, er maskinmestre. De er f.eks. vedligeholdelseschefer og tekniske chefer, og de ved, hvad vi snakker om. Det er bare om at komme i gang,” konstaterer Martin Raaby Skou.

Kontakt en studievejleder

For spørgsmål vedr. maskinmester-uddannelsen: Lisbeth Mogensen. Tlf. 2280 2657. Mail: lmo@aams.dk.

For spørgsmål vedr. teknolog-uddannelserne: Susanne Lehmann. Tlf: 41227113. Mail: sle@aams.dk

Du er også velkommen til at kontakte
studievejledning@aams.dk

Kommende events

Infoaften, 26. maj

 

Categories
  • Nyheder